Tudomány

Házhoz jön a fekete lyuk lakomája

Ughy Márton

2012. 07. 04. 10:00

A Tejútrendszer középpontjában lévő, feltételezések szerint négymillió naptömegnek megfelelő fekete lyuk jövő nyáron kezdi felfalni a felé száguldó hatalmas gázfelhőt.

Korábban a témában:

A Max Planck Asztrofizikai Intézet kutatója, Stefan Gillessen két évtizede figyeli a Tejútrendszer magját – elmondása szerint ez idő alatt csupán két csillag merészkedett olyan közel, mint amennyire a balvégzetű gázfelhő teszi majd. “A csillagok megúszták, ezúttal azonban más lesz a helyzet, a gázfelhőt teljesen széttépi a fekete lyuk gravitációs ereje” – magyarázta a német asztrofizikus.

A gázfelhő 36 fényórányira (nagyjából 40 milliárd kilométerre) közelíti meg a fekete lyukat. Sebessége, amely jelenleg több mint 8 millió kilométer óránként, az elmúlt hét év alatt megduplázódott.

A tudósok nagyon várják a 2013 nyarán bekövetkező eseményt: a gázfelhő, ahogy közeledik a fekete lyukhoz, egyre jobban felhevül, és fényes röntgensugárzást bocsát ki, ami látható lesz a Földről.

Ugyan a fekete lyuk láthatatlan – hiszen gravitációs ereje olyan erős, hogy még a fény sem szökhet el -, a csillagászok képesek megfigyelni, hogy mi történik, amikor anyagot habzsol be. Némely aktív szupermasszív fekete lyuk körüli térség oly fényes, hogy ragyogása az egész világegyetemben látható.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.