Tudomány

Házhoz jön a fekete lyuk lakomája

A Tejútrendszer középpontjában lévő, feltételezések szerint négymillió naptömegnek megfelelő fekete lyuk jövő nyáron kezdi felfalni a felé száguldó hatalmas gázfelhőt.

A Max Planck Asztrofizikai Intézet kutatója, Stefan Gillessen két évtizede figyeli a Tejútrendszer magját – elmondása szerint ez idő alatt csupán két csillag merészkedett olyan közel, mint amennyire a balvégzetű gázfelhő teszi majd. “A csillagok megúszták, ezúttal azonban más lesz a helyzet, a gázfelhőt teljesen széttépi a fekete lyuk gravitációs ereje” – magyarázta a német asztrofizikus.

A gázfelhő 36 fényórányira (nagyjából 40 milliárd kilométerre) közelíti meg a fekete lyukat. Sebessége, amely jelenleg több mint 8 millió kilométer óránként, az elmúlt hét év alatt megduplázódott.

A tudósok nagyon várják a 2013 nyarán bekövetkező eseményt: a gázfelhő, ahogy közeledik a fekete lyukhoz, egyre jobban felhevül, és fényes röntgensugárzást bocsát ki, ami látható lesz a Földről.

Ugyan a fekete lyuk láthatatlan – hiszen gravitációs ereje olyan erős, hogy még a fény sem szökhet el -, a csillagászok képesek megfigyelni, hogy mi történik, amikor anyagot habzsol be. Némely aktív szupermasszív fekete lyuk körüli térség oly fényes, hogy ragyogása az egész világegyetemben látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik