Tudomány

Indulásra kész a fekete lyukak vadásza

Várhatóan június 13-án bocsátják fel a NASA legújabb csillagászati műholdját, amely a rejtélyes kozmikus objektumok eredetét kutatná.

Az úgynevezett kemény röntgensugárzás – a röntgentartomány nagyobb energiájú, a gammasugárzáshoz közelebbi részének – tartományában működő Nuclear Spectroscopic Telescope Array (Nukleáris Spektroszkóp-távcsőrács, vagy röviden NuSTAR) azt tanulmányozza majd, hogy miként képződnek és növekednek a fekete lyukak, és hogy ezek a folyamatok miként hatnak az őket “elszállásoló” galaxisokra.


A NuSTAR, hátterében a Chandra felvétele a galaktikus középpontról.
(Fotó: NASA)

Ez lesz az első űrteleszkóp, amely a nagy energiájú röntgensugárzásra fókuszál. Ez lehetővé teszi a világegyetem legforróbb, legsűrűbb és legnagyobb energiájú jelenségeinek, például a szupernóva-robbanások vagy az aktív galaxismagok szélsőséges környezetének megfigyelését is” – emelte ki Fiona Harrison, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) csillagásza, a NuSTAR-program vezető kutatója. Ismertetése szerint a NuSTAR által készített felvételek tízszer élesebbek lesznek, mint a jelenleg működő röntgencsillagászati műholdak képei.

A 2011 augusztusa óta fellövésre váró űrteleszkóp küldetése nem korlátozódik a fekete lyukakra. Az űrteleszkóp megfigyeli az ultrasűrű neutroncsillagokat, valamint a koronakidobódásokat is, amikor Nap koronájának egy darabja kilökődik a bolygóközi térbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik