Tudomány

Jégkrémet is visznek a Nemzetközi Űrállomásra

Teherszállító magánűrhajó indult megrakódva az Egyesült Államokból a Nemzetközi Űrállomásra.

A SpaceX (Space Exploration Technologies Corp.) amerikai cég gyártotta Dragon egy Falcon-9 hordozórakéta segítségével állt pályára annak a 12 repüléses sorozatnak a részeként, amelyről a cég az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) állapodott meg. A floridai Cape Canaveral űrtámaszpontról végrehajtott kilövést irányító tisztviselők sikeresnek minősítették az űrhajó indulását. A Dragon szerda délután kapcsolódik össze az űrállomással.

Az űrhajó a tervek szerint csaknem három hetet tölt az űrállomáson, és a hónap végén tér vissza a Földre, szintén teherszállítmánnyal. Mostani rakományának súlya 453,6 kilogramm, a szállítmány egyebek között űrkutatási eszközökből és az űrállomás hatfős legénységének szánt jégkrémből áll. A visszaúton a Dragon a tervek szerint az űrhajósok vérmintáit is magával hozza majd.

Jelenleg ez az egyetlen teherűrhajó, amely visszafelé is tud rakományt szállítani, mert visszatéréskor nem semmisül meg. Ez a Dragon második útja: az elsőre – még teher nélkül – májusban került sor. A következőt januárra tervezi az amerikai cég.

A 6 tonna tömegű, 5,9 méter hosszú és 3,6 méter átmérőjű Dragon a SpaceX tervei szerint később embereket is szállíthat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik