Tudomány

Aranyat gyártó baktériumot találtak

aranyrög (aranyrög)
aranyrög (aranyrög)

Úgy tűnik, rossz úton jártak a középkori alkimisták - a bölcsek köve nem egy különleges anyag, hanem egy mikroorganizmus.

Sajnos vagy sem, attól nem kell tartani, hogy a felfedezés felborítja a világ gazdasági rendszerét, az azonban biztos, hogy öregbíti a Michigani Állami Egyetem hírnevét.

Ugyan a kutatók “mikrobiális alkímiaként” jellemzik tevékenységüket – elmondásuk szerint valami értéktelenből készítenek valami értékeset -, ehhez hozzá kell tenni, hogy a kiindulópontként szolgáló arany-klorid sem olcsó. Persze nem ér annyit, mint a 99,9 százalékos tisztaságú arany végtermék, de semmiképpen sem értéktelen.

A munka oroszlánrészét azonban nem a tudósok, hanem a Cupriavidus metallidurans nevű baktérium végzi el, amely meglepően jól bírja a toxikus anyagot – 25-ször jobban, mint azt eddig gondolták. A mikroorganizmusoknak “etetés” után nagyjából egy hétre van szükségük ahhoz, hogy szimpatikus aranyrögöket hagyjanak maguk után. A kutatók egyébként azt feltételezik, hogy ez a folyamat a természetben is rendszeresen lezajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik