Tudomány

Nehéz, mint az arany?

Egy óragyár finanszírozásában nehéz és kemény 18 karátos aranyat hoztak létre svájci anyagtudósok.

Egy svájci intézet az EPFL kutatócsoportja Andreas Mortensen kohászprofesszor vezetésével olyan 18 karátos jó minőségű aranyat dolgozott ki, mely elvesztette a világ egyik legértékesebb anyagának egyik legjellegzetesebb tulajdonságait: a puhaságát, könnyűségét és törékenységét.

Mások is gyártottak már kemény aranyat a múltban, de 18 karátos tisztaságú aranyból még senkinek sem sikerült. A kutatást a Hublot óragyár finanszírozta.

Az új aranyat készítő eljárás során bróm-karbidot, kerámiát és gyémántot használtak fel. Először kerámiát majd a többi összetevőt egy 2000 °C-ra felfűtött kemencében izzították fel. A kerámiaszerkezet rétegeibe ekkor megfelelő mennyiségű folyékony aranyat csepegtettek. A kombináció megszilárdulásával egy szuperkemény kompozit anyag jött létre.

A Mortensen-féle arany úgy néz ki, mint bármelyik másik arany, egy kicsit sötétebb és fogásra nehezebb. Nem törékeny és kivételesen tartós, strapabíróbb és értékállóbb az aranyötvözeteknél.

Mivel az arany nem oxidálódik, így nemcsak ékszerként érdemes rá tekinteni, hanem magastechnológiai termékek alkatrészeinek alapanyagaként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik