Gazdaság

Nem érzi biztonságban az aranyait? Íme, 7 tipp, hol tárolja!

Aranyérmék (arany, aranyérmék, )
Aranyérmék (arany, aranyérmék, )

A szakértők szerint otthon is jó és nem is kell hozzá feltétlenül széf, de nagyobb tételnél szóba jöhet a svájci bunker is.

Magyarországon is egyre többen tartanak fizikai aranyat. Értékőrzőként, vésztartalékként. Sokan viszont nincsenek tisztában a tárolás szabályaival, felesleges kockázatot vállalnak. Ahogyan minden befektetési portfóliónál, az aranynál is igaz, hogy érdemes több lábon állni. Ez vonatkozik az aranytermékek fajtáira, tárolási helyére is – mondta a Conclude Befektetési Zrt. szakértője. A tárolás azért sem mindegy, mert lopásnál az arany útja nem követhető. Létezik ugyan nemzetközi nyilvántartás a lopott aranyrudak gyártási sorszámairól, de ez a nemesfém viszonylag könnyen beolvasztható és más formában felhasználható – figyelmeztet Juhász Gergely.

Otthon eldugva?

Jellemző, hogy a befektetők fizikai aranyuk egy részét otthonukban tartják. A szakértő az otthontartással nincs is semmi probléma, feltéve, hogy csak kis mennyiségről van szó, s lehetőleg érmék, lapkák formájában.

Ez azért lehet jó megoldás, mert hirtelen szükséghelyzetben azonnali pénzhelyettesítőként használhatják.

Otthon széfben?

Rossz, vagy közepes minőségű széf helyett jobb lehet, ha a fémkeresők számára láthatatlan helyen, egyszerűen elrejtik a lakásban az aranyat. Az ilyen széfeket legfeljebb kamu-széfként érdemes használni. Egy jó minőségű széf létezését pedig nem szabad elárulni, vagy a helyét megmutatni senkinek – összegzi a legfontosabb tudnivalókat Juhász Gergely.

S amire talán sokan nem gondolnak: az aranyvásárlásról szóló számlát ne tartsunk az arany mellett, hanem inkább egy másik biztos helyen. S végül, de nem utolsó sorban: biztosítsuk az aranyunkat!

Banki széfben?

Előnye, hogy a komoly törvényi és belső szabályozás alapján, szigorúan ellenőrzött a tárolás, tehát biztonságos. Hátránya azonban, hogy a széf-üzletág Magyarországon nem igazán elterjedt, így viszonylag kevés a hely.

Privát széf-szolgáltatást kérjünk?

Csak akkor szabad igénybe venni, ha az arany tulajdonosa tökéletesen megbízik a szolgáltató vállalkozásban és minden munkatársában. A kifejezetten olcsó vagy ingyenes aranytárolási ajánlatokkal minden esetben vigyázni kell, hiszen az arany szabályos és biztonságos őrzésének a szolgáltató számára is komoly költségei vannak.

Gyanakodjunk, ha egy cég az önköltségi ár alatt kínál ilyen szolgáltatást.

Nyissunk aranyszámlát?

Fizikai arany aranyszámla-nyitással is vásárolható és tárolható. Ez valójában egy gyűjtő letét, amelyben nincs egy konkrét aranyeszköz hozzárendelve az aranyszámlához: az aranyszámla tulajdonosa az aranykereskedő által erre a célra tartott készlet egy részére tarthat igényt. Ennek létezik rugalmas formája is, amelyben az aranyszámla bármikor fizikai aranyra váltható és lehívható.

Tároljuk aranykereskedőnél?

A fizikai aranyat nemcsak vásárolni vagy eladni lehet a megbízható aranykereskedőknél, hanem világszínvonalon tárolni is. Ezzel a tulajdonos a banki őrzéssel szemben komoly előnyhöz jut: aranyeszközeivel bármikor kereskedhet is.

A letétekhez tartozó számlákat a kereskedő nyitja, de a széfszolgáltató ezeket visszaigazolja a tulajdonosnak. Vagyis a vásárló nincs kizárólag a kereskedőjére utalva. A biztosítást pedig a trezorszolgáltató vállalja magára.

Nagyobb tételt bunkerben tartsunk?

A hegyvidéki bunkertárolás egyre divatosabb forma, például Svájcban. A leggazdagabbak ma már 2000 méteres magasság felett, II. világháborús bunkerek profi átalakításával létrehozott trezorokban tartják aranyukat.

Az aranybefektetők tapasztalata szerint ésszerűnek tartott mennyiségben vésztartalékként, kis címletekben mindenképpen érdemes otthon is tartani. Az ezen felüli mennyiség egyik fele banki széfben, másik fele külföldi letéti őrzési rendszerben elhelyezve képes leginkább ellátni a befektetés értékőrző és biztonságot adó funkcióját – állítja Juhász Gergely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik