jupiter (jupiter, )
Tudomány

Életünket mentette a Jupiter

Naprendszerünk legnagyobb bolygója ismét a Föld testőreként vetette magát egy meteor elé.

A hétfői eseményt elsőként egy amerikai amatőr csillagász jelezte, majd kisvártatva kiderült, hogy egy másiknak véletlenül még felvétele is van a terjedelmében méretes felszíni fényjátékról.

Hamarosan arra is fény derült, hogy az eseményt egy becsapódó meteor okozta, amely a 2009-es, Csendes-óceán méretű felvillanás óta a negyedik dokumentált eset – ez pedig újabb bizonyítéka annak, hogy a gázóriás aktív védelmezőnk, ha a Föld szempontjából pusztító méretű meteorokról van szó.

A Jupiter persze nem úgy működik, mint egy kapus, nem vetődik a „labdák” elé, sokkal inkább méretéből adódó gravitációs erejét használja fel arra, hogy számos bolyongó égitestet odavonzzon magához. A galaktikus védelmi rendszer persze nem hibátlan, de a gázóriás nélkül minden bizonnyal nagyobb esélyünk lenne a veszélyes méretű kisbolygók becsapódására.

Ajánlott videó

Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.