Tudomány

Feltalálták az emlékek beültetését

emlékezet (felejtés, feledékenység, )
emlékezet (felejtés, feledékenység, )

Egyelőre csak egérkísérletekről van szó, de a végső cél az Alzheimer- és Parkinson-kórhoz hasonló degeneratív betegségek leküzdése.

Kétségtelen, hogy hihetetlennek hangzik, de az amerikai Case Western Reserve University orvosi karának munkatársai által megjelentetett tanulmány annak módszerét írja le, miként lehet különböző típusú rövid távú emlékeket eltárolni. Amennyiben ez még nem lenne elég megdöbbentő, az eljárást ki is próbálták – méhen belül fejlődő rágcsálók agyával.

Az állatok hippokampuszában manipulált idegi “áramkörök” akár tíz másodpercen át is képesek voltak eltárolni a deklaratív emlékezetet képző ingereket. A kutatók mindebben azért olyan biztosak, mert közben mérték az agysejtek reakcióját. A kutatásvezető elmondása szerint az érintett területeken gerjesztett aktivitás nagyon hasonlított arra, amit korábbi kutatások majmoknál mutattak ki, amikor azok a rövid távú memóriát igénybe vevő tevékenységet végeztek.

A kutatók hosszú távú célja a rövid távú emlékezet működésének megértése, amely végső soron akár az olyan degeneratív betegségek leküzdésében is segíthet, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór. S bár ez a cél nemes, nekünk valamiért folyamatosan a Total Recall című film emlékbeültető gépe jár a fejünkben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik