Tudomány

Így működik a szupermemória

Amerikai kutatók meglepő különbségeket tártak fel a kiváló életrajzi memóriával rendelkező és az átlagos emberek agyában és mentális folyamataiban.

Előbbiek azok, akik gond nélkül fel tudják idézni életük minden egyes pillanatát körülbelül 10 éves korukig visszamenően.

A különleges életrajzi emlékezet jelenségét először 2006-ban dokumentálta James McGaugh neurobiológus és csoportja az irvine-i Kaliforniai Egyetemen. A Neurobiology of Learning and Memory című szakfolyóiratban most megjelent tanulmány azonban az első, amely tudományos bizonyítékot szolgáltat tucatnyi ilyen különleges képességű ember szokásostól eltérő agyműködésére vonatkozóan.

Mint a kutatók megállapították, minden egyes résztvevő agyi szerkezete kilenc meghatározott területen eltért a kontrollszemélyek agyi felépítésétől – a különleges életrajzi emlékezettel rendelkezők agyában például nagyobb tömegű volt a fehérállomány az agy középső és elülső részén.

Meglepő módon ezek a szuper önéletrajzi emlékezettel bíró emberek nem értek el magasabb pontszámot a rutin laboratóriumi memóriateszteken és azokban a feladatokban, ahol az ismétlésre épülő emlékezetükre volt szükség. Amikor azonban életük azon személyes vagy társadalmi eseményeire került sor, melyek 10 és fél éves koruk után történtek, akkor figyelemre méltó módon jobbak voltak életük részleteinek felidézésében. Mindez arra utal a szakemberek szerint, hogy az emlékezet egy különleges formájáról van szó.

Az interjúk alatt elég volt egy dátumot megadni a különleges életrajzi emlékezetű embereknek, és ők azonnal, gondolkodás nélkül képesek voltak felidézni az akkor történteket. A csoport tagjai közül sokan voltak gyűjtők, akik különböző magazinokat, bélyeget, képeslapokat vagy éppen cipőket gyűjtöttek, és jellemzően gyakoribb volt körükben a kényszeres-rögeszmés viselkedés is.

A tanulmányhoz összesen több mint 500 jelentkezőt vizsgáltak meg, akik magukról úgy vélték, hogy rendelkezhetnek a különleges képességgel. Közülük eddig csak 33 emberről igazolták, hogy valóban kiváló életrajzi memóriával bírnak, és még 37-en várnak további tesztekre az “erősen valószínű” kategóriában.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.