világűr (kozmosz)
Tudomány

Élethez szükséges molekulákat fedeztek fel

A legmegdöbbentőbb, hogy a glikolaldehid névre hallgató legegyszerűbb cukormolekulát nem egy bolygón, hanem egy fiatal csillag körül találták meg.

A csillagászokat is lenyűgöző, tőlünk négyszáz fényévre található fogást a chilei Atacama-sivatag ötezer méteres magasságában működő ALMA (Atacama Large Millimeter Array) rádiótávcső-rendszernek köszönhetjük.

A jelentős mennyiségű glikolaldehid jelenléte azért számít szenzációnak, mert ez a molekula – legalábbis a biológia általunk ismert változatában – építőkockája annak a folyamatnak, amely az RNS-hez és az élethez vezet.

Az IRAS 16293-2422 katalógusjelű csillag a Kígyótartó (Ophiuchus) csillagképben található

Adódik persze a kérdés, hogy miként jöhet létre az élethez szükséges bármi az űrben, mikor eddig meg voltunk arról győződve, hogy ehhez elengedhetetlenek a Földhöz hasonló körülmények. Nos, a csillagászok szerint arról van szó, hogy a protoplanetáris korongban található egyszerűbb gázok a protoplanetáris korongban található porszemek körül gyűlnek össze, hogy komplexebb molekulákat hozzanak létre a központi csillag nyújtotta hő segítségével.

A kutatás egyébként arra utal, hogy még azelőtt kialakulhatnak komplex fehérjék, hogy egy életre alkalmas bolygó létrejött volna – persze azt egyelőre nem tudni, hogy ezek a molekulák képesek-e egy planéta születését túlélni. Amennyiben igen, úgy előfordulhat, hogy az élethez szükséges közeg és az élet párhuzamosan jön létre.

Éppen ezért a csillagászok szerint ennél is nagyobb kérdés, hogy a világegyetemben mennyire gyakori a most felfedezett jelenség.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.