Tudomány

Tüzes halált jósol az öregedő csillag

Napja-habzsolja-a-WASP-12b-t (Napja-habzsolja-a-WASP-12b-t)
Napja-habzsolja-a-WASP-12b-t (Napja-habzsolja-a-WASP-12b-t)

A planétáit habzsoló vörös óriást egyik bolygója buktatta le.

Az eget a Hobby-Eberly teleszkópon keresztül vizsgáló kutatóknak akkor vált gyanússá a BD+48 740 katalógusjelű csillag, mikor a körülötte mozgó, a Jupiternél 1,6-szor nagyobb bolygónak a pályáját vizsgálták. A minden korábbi megfigyelésnél laposabb ellipszist leíró planéta ugyanis csak akkor mozoghat így, ha egy másik bolygó gravitációs ereje is hat rá – a csillagászok szerint ez utóbbit falta fel legutóbb a terjeszkedő vörös óriás.

Elméletüket a BD+48 740 kémiai összetétele is alátámasztja, ugyanis szokatlanul magas a lítium mennyisége. Az elem a csillagok működése során roppant hamar megsemmisül, vagyis jelenléte a kutatók szerint egyértelműen arra utal, hogy a csillag épp egy bolygó megemésztésén dolgozik.

Ugyan az említett csillag 11-szer nagyobb és jóval idősebb Napunknál, ettől még várhatóan saját központi csillagunk is hasonló módon kívánja eltölteni kozmikus öregkorát – aggodalomra persze nincs okunk, arra még ötmilliárd évet kell várni, hogy a Nap vörös óriássá alakuljon és a Föld pályájáig duzzadjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik