Tudomány
Napja-habzsolja-a-WASP-12b-t (Napja-habzsolja-a-WASP-12b-t)

Tüzes halált jósol az öregedő csillag

Ughy Márton

2012. 08. 22. 08:00

A planétáit habzsoló vörös óriást egyik bolygója buktatta le.

Korábban a témában:

Az eget a Hobby-Eberly teleszkópon keresztül vizsgáló kutatóknak akkor vált gyanússá a BD+48 740 katalógusjelű csillag, mikor a körülötte mozgó, a Jupiternél 1,6-szor nagyobb bolygónak a pályáját vizsgálták. A minden korábbi megfigyelésnél laposabb ellipszist leíró planéta ugyanis csak akkor mozoghat így, ha egy másik bolygó gravitációs ereje is hat rá – a csillagászok szerint ez utóbbit falta fel legutóbb a terjeszkedő vörös óriás.

Elméletüket a BD+48 740 kémiai összetétele is alátámasztja, ugyanis szokatlanul magas a lítium mennyisége. Az elem a csillagok működése során roppant hamar megsemmisül, vagyis jelenléte a kutatók szerint egyértelműen arra utal, hogy a csillag épp egy bolygó megemésztésén dolgozik.

Ugyan az említett csillag 11-szer nagyobb és jóval idősebb Napunknál, ettől még várhatóan saját központi csillagunk is hasonló módon kívánja eltölteni kozmikus öregkorát – aggodalomra persze nincs okunk, arra még ötmilliárd évet kell várni, hogy a Nap vörös óriássá alakuljon és a Föld pályájáig duzzadjon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.