Tudomány

Űrliftet építenének a Holdra

Az ötletgazdák szerint már jelenleg is elérhető az a technológia, amivel mindössze nyolc év múlva űrliftezhetnénk a Holdra.

Maga az elképzelés persze nem új keletű, megvalósításán a NASA már az évezred elején is dolgozott – igaz, a projekt a gazdasági világválság miatt jégre került. Úgy tűnik azonban, hogy a mérnököket nem hagyta nyugodni akkori munkájuk eredménytelensége. A jelenleg LiftPort Group név alatt dolgozó kutatók fél éve áttörést értek el, s most az elméletet átültetnék a gyakorlatba.

A földi űrlift problémájára sajnos továbbra sem találtak megoldást, azonban abban biztosak, hogy a Holdon nem lenne problémájuk – s bár a kivitelezés sokkal komplikáltabbnak tűnhet, valójában sokat segít az, hogy égi kísérőnknek kicsi a gravitációja és nincs atmoszférája.

Az elkészült űrlift a Hold felszínétől egy előre meghatározott találkozási pontig magasodna, így a nem túl távoli jövő űrkutatóinak “csak” odáig kellene eljuttatni az asztronautákat.

A LiftPort első lépésként egy KickStarter kampányt indított, s bár a közösség már 30 ezer dollárnál is több pénzzel járult hozzá a projekthez, ennek elsődleges célja inkább a figyelem felkeltése volt. A LiftPort mérnökeinél a következő időszak egymillió dolláros megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével telik, amely a papírra vetett betűk és számok mellett egy földi, két kilométer magasan tornyosuló lift létrehozását jelenti.

A csapat tagjai abban reménykednek, hogy ez meggyőzi a megfelelő embereket (khm, NASA, khm, ESA), hogy érdemes az űrliftet megépíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik