Tudomány

Megadtuk magunkat a Holdon

Ughy Márton

2012. 08. 02. 12:00

A NASA szerint a hat amerikai zászlóból öt még mai napig áll égi kísérőnkön. Igaz, valójában már egyik zászló sem amerikai - mind fehér.

Korábban a témában:

A zászlók sorsáról szóló vita évek, ha nem évtizedek óta zajlik; még a zászlók gyártója sem remélte, hogy ilyen sokáig kibírják. De a Lunar Reconnaissance Orbiter kamerái szerint nem porladtak hamuvá, a mai napig a helyükön vannak – ráadásul a felvételei olyan élesek, hogy még a holdjárók nyomait is látni.


Keréknyomok és egy zászló árnyéka.

Az egyetlen, amelyik időközben eldőlt, az a Holdon járt első két ember, Armstrong és Aldrin által otthagyott amerikai lobogó, ők ugyanis nem elég távol szúrták le azt, így felszálláskor űrhajójuk egyszerűen kifújta a helyéről.

Amiben azonban nincs vita a Hold és a textíliák szakértői között az az, hogy amerikai zászlóból már egyetlen sincs a Holdon, mindegyik lobogó fehér.

Amennyiben a Földön hagynánk egy nejlonzászlót 43 éven át a szabadban lobogni, úgy annak színei jelentősen megkopnának – a Holdon viszont hiányzik a Földéhez hasonló légköri védelem, így ez a folyamat sokkal gyorsabban zajlik le. Az ultraibolya sugárzás mellett valószínűleg az sem tett jót az anyagnak, hogy kéthetes váltakozással hol 100 fokos hőség, hol -150 fokos fagy érte a zászlókat.

A megadást szimbolizáló fehér zászlók fényében pedig teljesen új értelmet kapott az a plakett is, amit Armstrongék a holdra szállás helyén hagytak. Ennek szövege a következő: “Itt vetette meg az ember a Föld bolygóról először a lábát a Holdon. Békével érkeztünk az egész emberiség nevében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.