Tudomány

Még a marsjáró is letölti a frissítést

Curiosity (Curiosity, marsjáró, )
Curiosity (Curiosity, marsjáró, )

Küldetése megkezdése előtt a Curiosityre is ráfér a jó öreg szoftverfrissítés - igaz, nem a vírusok és adathalászok miatt.

Ugyan az 570 millió kilométeres “távolugrásban” egyértelműen aranyat érdemel – már csak a landolás miatt is -, a marsjáró nem láthat missziójának teljesítéséhez, míg nem telepíti a frissítést. A NASA elmondása szerinti “agytranszplantáció” napok munkájába kerül, azonban megkerülhetetlen, célja ugyanis az, hogy a Curiosity elbánjon a szó szerint idegen környezettel, nehogy nekimenjen valaminek.

A marsjáró vezető szoftvermérnökének elmondása szerint nem újonnan kifejlesztett programok telepítéséről van szó, a mostani szoftverfrissítés mindig is tervbe volt véve. “A Curiosity által használt repülési szoftver elsősorban arra koncentrált, hogy a jármű sikeresen landoljon. Sok olyan képességet tartalmaz, amire egyszerűen már nincs szükségünk.” Magyarul a frissítés után a landolásra kitalált Curiosity hirtelen a marsi misszióra, felszíni feladatokra kitalált Curiosityvé változik.

S bár ennek a történetnek nincs tanulsága, ha lenne, szerintünk bizonyára az lenne, hogy a frissítéseket mindig le kell tölteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik