Tudomány

Mars 3D-ben és 360-ban

Curiosity (Curiosity, marsjáró, )
Curiosity (Curiosity, marsjáró, )

A Curiosity nem csupán a magas felbontású képeiről lesz híres - 17 kamerájával 3D-ben és 360 fokban fotóz.

A rettenthetetlen marsjáró egyelőre ismerkedik a Gale-kráterrel, ahová néhány nappal ezelőtt sikeresen landolt. A tudományos adatok gyűjtése előtt a NASA mérnökei első körben azt ellenőrzik, hogy a mozgó labor minden rendszere épen maradt-e, de a Curiosity addig sem tétlenkedik – megmutatja, mire képes méretes kamerarendszere.


Nem túl látványos, de ez az első háromdimenziós felvétel.

A fenti képen az 5,5 kilométer magas Aeolis-hegy lába látható (ezt az angolosok Mount Sharpként ismerik). A felvétel furcsa szöge annak köszönhető, hogy a rover elején található HazCam kamerapáros készítette, amelyet elsősorban az esetleges veszélyforrások felismerésére hoztak létre – ilyennel egyébként nemcsak a Curiosity, hanem az Opportunity és a Spirit is rendelkezett. A NASA honlapjára egyébként már olyan 3D-kép is felkerült, amit a hátulsó HazCam duó lőtt.

S bár egyelőre nem annyira szép, mint az Opportunity legutóbbi hasonló felvétele, már a Curiosity is magáénak tudhat egy 360 fokos panorámaképet.


Egyelőre nem a legszebb minőség, de elsőnek jó lesz – katt a nagyobb változatért.

A felvételt a marsjáró navigációs kamerája készítette – a gyenge minőséget pedig annak köszönhetjük, hogy (a kép közepén található két kockát leszámítva) még nem érkeztek meg a magas felbontású felvételek, csak az “előzetesek”. A panoráma közepén a Gale-kráter északi része található, míg a megmászásra váró Aeolis-hegy (vagy Mount Sharp) a jobboldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik