Tudomány

Hullócsillagözönt hoz a hétvége

Az év egyik legizgalmasabb csillagászati eseménye várható szombat éjjel. A Perseida-meteorraj látványos hullócsillag-záporral örvendeztet meg minket.

2012-ben kedvező körülmények között, hétvégi időpontban és sötét égen láthatjuk a Persieda meteorraj maximumát – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. A meteorraj megfigyelését a hajnalban felkelő holdsarló sem fogja zavarni.

A Perseidákat először Kr. u. 36-ban figyelték meg Kínában. A meteorokat létrehozó porszemek a 130 éves keringési idejű üstökösből származnak, amely a 109P/Swift-Tuttle nevet viseli. Számítások szerint az üstökös már sokkal régebben is keresztezhette a Föld pályáját, így akár sok ezer éves is lehet az áramlat, csak feljegyzések nem maradtak róla.

Az üstökös pályája mentén szétszórt por mára széles lepellé terebélyesedett, így már július második felében is megfigyelhetők itt-ott a Perseida-meteorok. A porfelhő legsűrűbb részén augusztus 11–12. környékén halad át planétánk, de már a környező éjszakákon is igen látványos meteortevékenységet láthatunk.

A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett csillaghullás 1993-ban és 1994-ben 300-500 meteort adott óránként, ami a Swift-Tuttle üstökös 1992-es napközelségének volt köszönhető.

A meteorok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, elég egy kényelmes karosszék. A lényeg, hogy sose a zenitet, a fejünk feletti pontot bámuljuk, inkább úgy 45 fok magasra nézzünk. Kitüntetett irány sincs, a hullócsillagok az ég bármely részén feltűnhetnek. A megfigyelésre a nagyvárosoktól távoli, fényszennyezéstől mentes helyet célszerű választani. Budapesten a budai hegyvidék a legalkalmasabb helyszín.

Az óbudai Polaris Csillagvizsgáló augusztus 11-én szombaton 21 órától várja az érdeklődőket Perseida-nézésre. A programot előadások színesítik, valamint a meteorok mellett távcsöves nézelődésre is lehetőség nyílik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik