Tudomány

Ma érkezik a hullócsillagok hada

Augusztus 12-én a Perseida-meteorraj maximumában jár a Föld. Nézd a hullócsillagokat, hogy minél több kívánságod teljesüljön!

Augusztus 12-ről 13-ra virradóra hullik elvileg a legtöbb augusztusi hullócsillag. A Perseida rajról már az ókori Kínaiak óta tud az emberiség, a meteorokat létrehozó porszemek egy 130 éves keringési idejű meteorból, a 109P/Swift-Tuttle üstökösből származnak.

A Szent Lőrinc könnyeinek is nevezett csillaghullás 1993-ban és 1994-ben 300-500 meteort adott óránként. 2008-ban egy nappal a hivatalos maximum után egy nagyobb kitörés örvendeztette meg a kitartó észlelőket.

Idén valószínűleg nem lesz ilyen szerencsénk, sőt a telihold fénye – esetleg a felhők – is zavarhatják az égbolt figyelését.

A meteorok a Perseus csillagkép irányából látszanak jönni, de nem onnan indulnak, így az égbolt bármely részén feltűnhetnek. A tapasztalatok szerint déli és északi irányba nézve láthatók a legszebb rajtagok.

A meteorok nézéséhez nincs szükség távcsőre, sokkal inkább egy kényelmes, dönthető támlájú kerti ágyra, meg egy jó hálózsákra (ha hideg van, egy nyári kabátra vagy egy melegebb kardigánra).

Ne a zenitet, azaz a fejünk feletti pontot bámuljuk! Inkább valahova félúton a zenit és a horizont között, körülbelül 45 fok magasra nézzünk. Mivel a fényes Hold délen világít, északi irányba forduljunk, ott láthatjuk a legtöbb perseidát. Így este jobb kéz felől, hajnalban pedig jobbra fentről érkeznek a Perseida-meteorok, a más irányból jövők másik rajhoz tartoznak.

A kedvezőtlen körülmények ellenére az óbudai Polaris Csillagvizsgáló augusztus 12-én pénteken este 10 órától várja az érdeklődőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik