Tudomány

A Duna is táplálja a Fekete-tenger új színét

A Fekete-tenger új színe (fekete-tenger, fitoplankton, )
A Fekete-tenger új színe (fekete-tenger, fitoplankton, )

A tengerbe ömlő folyók által szállított tápanyagok roppant termékeny táptalajul szolgálnak a fitoplanktonok virágzásának - a látvány szép, a hatás viszont káros lehet.

Ugyan orosz halbiológusok szerint a Fekete-tenger egy rothadó “méregtartály”, a NASA Terra műholdjának MODIS – közepes felbontású képalkotó spektroradiométeres – műszere által készített felvétel mégis hihetetlenül gyönyörű.

A világoskék és türkiz színű részek az úgynevezett fitoplanktonok tömeges jelenlétére utalnak – ez az elnevezés összefoglalóan jelöli azokat a mikroszkopikus élőlényeket, amelyek nemcsak a vizek táplálékláncának alapját képezik, de jelentős szerepet vállalnak bolygónk légkörének oxigénháztartásában is. Jelenleg százötvennél is több fitoplanktonnak számító fajról tudunk a Fekete-tengerben.


(Fotó: Jeff Schmaltz – MODIS Land Rapid Response Team, NASA GSFC)

A felvétel még látványosabb annak ismeretében, hogy az egyes egyedek szabad szemmel nem is láthatóak, a Fekete-tenger felszíne pedig 436 ezer négyzetkilométer kiterjedésű.

A fitoplanktonok ilyen tömeges jelenléte azonban nem feltétlenül jó: a túl gyakori vagy túl kiterjedt “virágzás” elvonhatja a tengeri élővilág maradékától az oxigént, szó szerint fulladást okozva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik