Tudomány

Ínséget jósol a szikla

B.D.
B.D.

2011. 11. 22. 15:27

Kevés a víz a Dunában, a Gellért-hegy lábánál előbukkant a folyóból az aszályt és ínséget jósló sziklaszirt.

Száraz volt az idei év, kiváltképp az esős időszakként ismert ősz, és nem csak laikus szemmel nézve. Az éves csapadék 2011 novemberéig erős szórással az ország területén 240-500 mm volt, ami 10-50 százalékkal kevesebb a sokéves országos átlagnál – tudta meg az FN24 a Vidékfejlesztési Minisztériumtól. A szárazság pedig nem marad következmények nélkül, tudták ezt jól a régiek is.

sziklaszirt (szikla, ínség, )
Fotók: Kummer János

Ezért nevezték el az alacsony vízállásnál a Dunából kibukkanó szirtet Ínség-sziklának. A folyó alacsony szintje ugyanis aszályt, az aszály pedig rossz termést, ínséget jelent. Most szerencsére már szinte mindenhol túl vannak az aratáson, az őszi vetés és a jövő évi termés viszont igazolhatja majd a szikla „jóslatát”.

sziklaszirt (szikla, ínség, )

Maga a szikla egyébként a Gellért-hegy lábánál, a Budai alsó rakparttól 30-40 méterre fekszik a Duna medrében, a Szabadság hídtól északra, 60-70 méteres távolságra. Természetesen nem „véletlenül” került oda, földtanilag a Gellért-hegy folytatása. A hegy keleti sziklái ugyanis egykor egészen a Duna medréig futottak, mai formáját a budai rakpart kialakításakor nyerte el a 20. század elején: a mérnökök robbantással fejtették le a Sziklakápolna alatti kőtömböket, hogy kialakíthassák a folyóval párhuzamos utat.

sziklaszirt (szikla, ínség, )

Az Origo szerint nem kizárt, hogy a következő napokban a szikla még inkább kiemelkedik majd a vízből. A négynapos előrejelzés szerint november 25-én reggelre 81 plusz-mínusz 21 centiméteres budapesti vízállás várható. Már a jelenlegi vízállás is kis víznek számít, de a budapesti rekord 51 centiméter volt, amit 1947. november 6-án mértek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.