Nagyvilág

Fukusimai óta először indult újra japán atomreaktor

Győzött az atomlobbi.

Több mint egy évvel a fukusimai atomkatasztrófa óta első ízben helyeztek üzembe ismét atomreaktort Japánban.

Szombati tokiói sajtójelentések szerint Noda Josihiko miniszterelnök utasítására a szigetország nyugati részén, Fukui tartományban az Oi atomerőmű 3-as és 4-es reaktorát helyezték üzembe. A tartomány kormányzója ehhez előzetes belegyezését adta.

A tavaly március tizenegyedikén bekövetkezett, katasztrofális erejű földrengés okozta atombaleset óta sorra állították le Japán atomerőműveit. Az ötven működő reaktor közül az utolsót idén májusban kapcsolták ki. A szigetország azóta elsősorban hőerőművekből nyerte a felhasznált áramot.

Az elmúlt időszakban a tartományi kormányok, illetve az atomerőművek környezetének lakói az erőművek hiányos biztonságával kapcsolatos aggodalmak miatt elutasították a reaktorok újbóli üzembe helyezését. Az atomipar, illetve a központi kormány ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a nyár folyamán az áramellátásban súlyos gondok jelentkezhetnek. Értesülések szerint ezt követően gyengült az erőművekkel szembeni ellenállás, a mostani döntés ugyanakkor mindenképp az atomlobbi győzelmét jelenti.

Noda Josihiko miniszterelnök a két reaktor üzembe helyezését bejelentve azt hangoztatta, hogy a kormány képes egy jövőbeni, a fukusimaihoz hasonló atomkatasztrófa megakadályozására. Maga a kormányfő több alkalommal is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az erőművek üzemen kívül helyezése súlyos károkat okozhat a gazdaságnak. 
Szakértők szerint valószínű, hogy hamarosan újabb reaktorokat kezdhetik meg ismét működésüket. Nem kizárt ugyanakkor, hogy ismét felerősödhetnek az atomerőművek elleni tiltakozó akciók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik