Tudomány

India is a Marsra készül

mars (mars)
mars (mars)

Újabb ország száll be az űrversenybe, az indiai Mars-expedíció bő egy év múlva hagyná el a Földet.

Míg a világ legtöbb állama szoros együttműködésben próbálja az űr kutatását megvalósítani, addig úgy tűnik, a gazdaságilag mostanában élre törő országok először – a 60-as évek űrversenyéhez hasonlóan – egyedül kívánják kivívni a bolygó elismerését. Kína már bizonyított és építi saját űrállomását, India pedig a Marsot vette célba.

K. Radhakrishnan, az indiai űrkutatási szervezet (ISRO) elnökének elmondása szerint már számos tanulmány és előrejelzés készült egy lehetséges Mars-expedícióval kapcsolatban, s immáron a szükséges állami jóváhagyások  utolsó szakaszához értek.

A misszió elsősorban a Mars eredetére és evolúciójára, klímájára és földrajzára koncentrál annak megállapítása érdekében, hogy a bolygó képes lehet-e fenntartani az életet. Első körben ehhez a NASA eszközeinél sokkal egyszerűbb módszerrel próbálkoznának: 2013 novemberében egy műholdat kívánnak fellőni, amely – ha minden jól megy – Mars-körüli pályára áll.

India persze nem teljesen tapasztalatlan az űrkutatás területén: a Chandrayaan-1 nevű műholdja volt az első, amely jeget talált a Holdon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik