Tudomány

Azonosították az indiánok közös őseit

Az amerikai őslakosok - Kanadától Chile déli csücskéig - legalább három ázsiai migrációs csoport leszármazottai, ám legtöbbjük egyetlen csoportot, az első amerikai bevándorlókat tekintheti ősének.

Egy nemzetközi kutatócsoport az amerikai őslakosok DNS-ében található változatokat tanulmányozva úgy találta, hogy miközben az őslakos népesség túlnyomó többsége az első migrációs hullám tagjainak leszármazottja, két további vándorlás genetikai hozzájárulása is meghatározó.

A megállapítás vitát válthat ki a genetikusok, archeológusok és nyelvészek között, akik közül sokan eddig amellett foglaltak állást, hogy egyetlen ázsiai felmenőcsoport népesítette be Amerikát.

Az első csoport a jégkorszakban, 15 ezer évvel ezelőtt még meglévő, Ázsiát és Amerikát összekötő Bering-földnyelven át érkezett a földrészre. “A második és a harmadik hullámban azonban csónakkal érkezhettek a vándorlók Amerikába, mert ekkorra az összekötő földnyelv már eltűnt” – magyarázta Andres Ruiz-Linares, a University College London humángenetikusa, a tanulmány koordinátora. A második és a harmadik vándorlási hullám nyomai az eszkimó-aleut nyelvet beszélő sarkvidéki népességnél és a na-dene nyelvet beszélő kanadai chipeway őslakóknál figyelhetők meg.

A kutatócsoportban a világ minden részéből mintegy hatvan szakember elemezte az 52 őslakos amerikai és 17 szibériai csoporthoz tartozó több mint 500 egyén genetikai adatait. A hasonlóságok és különbségek keresése során összesen majdnem 350 ezer genetikai markert vizsgáltak meg. A legnagyobb genetikai sokféleséget Észak-Amerikában találták, a leginkább heterogén csoportokra pedig délen bukkantak, ahová valószínűleg az erőforrások utáni versengés miatt húzódtak, amikor a második és harmadik hullámban egyre több vándorló érkezett északra.

Az elemzést nehezítette, hogy 1492 után – miután Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát – európai és afrikai bevándorlók is érkeztek, akikkel az őslakosok szintén keveredtek.

A tanulmány genetikai adatokkal erősíti meg azt a korábbi elméletet, amelyet 1986-ban Joseph Greenberg nyelvész állított fel a nyelvi különbözőségek alapján, és amely szerint az amerikai őslakosoknak három bevándorlási hullámban kellett érkezniük. Felvetését széles körben bírálták, ám az új tanulmány most tudományos tényekre alapozva utasítja vissza azt a teóriát, hogy valamennyi ma élő amerikai őslakos egyetlen vándorlási hullámból eredne.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.