Tudomány

Lefotózták egy atom árnyékát

Az ausztrál Griffith Egyetem tudósainak sikerült először egyetlen atom árnyékát lefényképezni - a felvétel ötéves munka eredménye.

Az egyetem kvantumdinamikai központjának kutatói azt próbálták kideríteni, hány atom szükséges ahhoz, hogy “észlelhető” legyen az árnyékuk – mint kiderült, egyetlen egy is elég.


Az illusztráció jobb alsó sarkában a fénykép. (Fotó: Griffith University)

Az ultramagas felbontóképességű mikroszkóppal végzett kutatásokhoz a tudósok az itterbium (Yb) atomját választották, amelyet elektromos erők segítségével tartottak helyben, majd speciális frekvenciájú fénnyel világították meg. A megvilágítás révén képződött árnyék egy detektorra vetült, amelyet digitális kamera segítségével örökítettek meg.

Az ultramagas felbontóképességű mikroszkóp segítségével képesek voltunk a korábbiaknál kisebb területre koncentrálni a képet. Ily módon sötétebb kép képződött, amelyet könnyebb volt meglátni” – magyarázta a kutatásokat irányító Dave Kielpinski professzor. Hozzátette: amennyiben a megvilágításra alkalmazott fény frekvenciáját egy milliárdod részben megváltoztatják, a kép eltűnik.

Erik Streed, a kutatócsoport egyik tagja szerint eredményeiknek számos alkalmazása lehet, így forradalmasíthatják a kvantuminformatikát és a biomikroszkópiát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik