Tudomány

Tranzisztor egyetlen atomból

A világ legkisebb tranzisztora címet egy foszforatom vitte el, melynek "megépítését" ausztrál kutatók jelentették be.

Szűk két évvel ezelőtt szintúgy ausztráloknak köszönhettük a hét atomból álló tranzisztort, most az Új-Dél-Walesi Egyetem, a Purdue Egyetem és a Melbourne-i Egyetem kutatói közös munkával tovább csökkentettek a méreteken.

“A számítógépekhez szükséges chipek mérete egyre zsugorodik a félvezetőiparnak köszönhetően, ami lehetővé teszi, hogy egyre kisebb méretű, ugyanakkor nagyobb teljesítményű számítógépek épüljenek. A határán vagyunk, hogy egyedi atomokból készüljenek tranzisztorok” – magyarázta Michelle Simmons kutatásvezető januárban, amikor egy atom magasságú, négy atom szélességű vezetékkel először sikerült ugyanúgy elektromos töltést továbbítaniuk, mint hagyományos vezetékekkel.

Az atomi méretű vezetéket pásztázó alagútmikroszkóp-technikát alkalmazva szilíciumkristályban feszítették ki úgy, hogy utóbbiba foszforatomokból álló láncot helyeztek. A legújabb kísérletben hat szilíciumatomból álló csoporton belül egyenként cserélték ki a szilíciumatomokat foszforatomokra, így alkották meg az egy foszforatomból álló tranzisztort.

A tranzisztorral lefolytatott szimulációt a nanoHUB elnevezésű technológiával végezték el, amely a számítástudományi nanotechnológiával foglalkozó szakemberek online közösségi kutatóhelye. Simmons szerint mostani eredményük gyönyörű demonstrációja annak, hogy atomi méretben kontrollálva az anyagot valódi eszköz hozható létre.

Az egyetlen atomból álló tranzisztor “apró” hátránya, hogy mínusz 196 Celsius-fokon kell tartani, hogy az atom elektronjai a hőmozgás miatt ne mozduljanak ki az elfoglalt csatornából. Ettől még az áttörés újabb lépést jelent az egészen kisméretű elektronikus eszköz és a kvantumszámítógép felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik