Tudomány

Elfogták a világ legnagyobb krokodilját

Lolong (lolong, krokodil, )
Lolong (lolong, krokodil, )

Lolong, a Fülöp-szigetek déli partjainál befogott krokodil 6,17 méteres hosszával és több mint egytonnás súlyával hivatalosan is a legnagyobbnak számít.

A krokodilt tavaly szeptemberben ejtették fogságba Mindanao szigetén, Bunawan város külterületén – az állat azonban csak most lett hivatalosan is Guinness-rekorder. A korábbi világcsúcstartó hüllő, Cassius az ausztráliai Cairns állatparkjában él, és “csak” 5,48 méter hosszú.


Az óriási krokodil a Bunawan határában fekvő ökoturisztikai park legfőbb látványossága lett. 
(Fotó: AFP)

Mielőtt elkapták, Lolong hosszú időn át tartotta rettegésben a települést: feltételezések szerint felfalt egy környékbeli halászt, egy 12 éves kislányt és egy vízibivalyt is. A “krokodilszörnyet” 24 napon át tartó hajtóvadászat után sikerült elfognia a Ronnie Sumiller vadvédő és hivatásos krokodilvadász által vezetett csapatnak tavaly.

A Lolongot ért “dicsőség” hírét vegyes érzelmekkel fogadta a 37 ezer lakosú Bunawan. Amint azt a polgármester, Edwin Cox Elorde elmondta, a falusiak egyrészről büszkék a terület biológiai sokszínűségére, amelyet az állat léte is bizonyít, másrészről azonban a mocsaras térség zömmel gazdálkodással foglalkozó lakóit félelemmel tölti el annak lehetősége, hogy Lolong nincs egyedül, és így a jövőben több hasonlóan nagytestű hüllőtől is tartaniuk kell.


Bunawan város, Mindanao szigetén

Ajánlott videó

Olvasói sztorik