Tudomány

Kettős szivárvány az űrből

Kettős szivárvány az űrből (szivárvány, űr, nasa, )
Kettős szivárvány az űrből (szivárvány, űr, nasa, )

A nap legszebb felvételét a NASA Földfigyelő műholdrendszerének zászlóshajója, a Terra fényképezte.

Széles körben elfogadott tény, hogy egy szivárványnál csak két szivárvány lehet jobb. De mi jobb két szivárványnál? Nyilván négy szivárvány, de szerintünk ebbe a kategóriába tartozik két olyan szivárvány is, amit az űrből fényképeztek – még akkor is, ha valójában nem is szivárványok.


A teljes, 5200×6000 pixel méretű kép itt tölthető le. (Fotó: NASA)

A NASA elmondása szerint ugyanis valójában glória-jelenségről van szó, amely ugyan hasonlít a szivárványra, azonban másképp jön létre.

Míg a szivárványt a fény törése és visszaverődése hívja életre, addig a glóriák a vízcseppekben történő kettős törést követő elhajlás és interferencia eredményeképpen a Nappal “szemben”, az antiszoláris pont körül alakulnak ki. További különbség, hogy a (legkönnyebben hegyről vagy repülőkről megfigyelhető) glóriák kör alakúak. A képen látható glória azért tűnik két szivárványnak, mert a Terra műholdnak “felülről” sikerült lefényképeznie.

A képnek azonban magyar vonatkozása is van: a glóriától jobbra egy Kármán-féle örvénysor látható, amely nevét a világhírű Kármán Tódorról kapta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik