Tudomány

Gépiesítenék a cukorbetegeket

vércukorszint-mérés (vércukorszint-mérés)
vércukorszint-mérés (vércukorszint-mérés)

Egy nemzetközi kutatócsoport mesterséges hasnyálmiriggyel segítené az 1-es típusú diabéteszben szenvedő betegeket.

A betegség e formájának kezelése nem egyszerű: az érintetteknek egyrészről folyamatosan (napi 4-12 alkalommal) figyelniük kell vércukorszintjüket, másrészről az eredményeknek megfelelő inzulinmennyiséget kell a szervezetükbe juttatniuk. Ennek a terhes folyamatnak vethet véget az amerikai, francia és olasz egyetemek által alkotott nemzetközi kutatócsoport új fejlesztése.

A szerkezet egyik fele egy inzulinpumpa és egy folyamatos vércukorszintmérő. Ezek ugyan eddig is elérhetőek voltak, használatukat azonban – a hagyományosabb mérő és adagoló eszközökhöz hasonlóan – továbbra is a betegnek kellett szabályozni. A szerkezet másik felét, ha úgy tetszik a találmány lelkét, egy módosított mobil jelenti, amely valós időben képes megvalósítani a vércukorszint monitorozását, és az ehhez szükséges inzulin adagolását, vagyis automatizálja a kezelést.

A rendszer sajnos még nem érhető el, azonban azok a betegek, akiknek már lehetőségük volt kipróbálni, nagy lelkesedéssel számolnak be a tapasztalatokról – éppen ezért a kutatók 2013-ban már 120-ra növelik a tesztelők számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik