Tudomány

A cukorbaj megtriplázza a szélütés veszélyét

A diabétesz a szívinfarktus és a stroke egyik legnagyobb kockázati tényezője - egy új vizsgálat szerint tíz évnél hosszabb fennállása esetén a veszély megháromszorozódik.

A Manhattanben folytatott vizsgálat 3298 felnőtt adatait összesítette, ami kellően nagy beteglétszám volt ahhoz, hogy a cukorbetegségen kívül minden egyéb tényezőt külön-külön is figyelembe lehessen venni – például az életkort, a dohányzást, a vérnyomást és a rendszeres testmozgás mértékét.

A Mitchell Elkind vezette kutatócsoport megdöbbent, amikor azt tapasztalta, hogy az öt-tíz éve cukorbetegség miatt kezelt emberek kórházi felvétele tíz esztendő után szélütés következtében a háromszorosára növekedett. Természetes, hogy ebben az életkor előrehaladása is szerepet játszott, de a statisztikai értékelés során a kutatók ezt figyelembe vették.

A vizsgálatot végző orvosok éppen ezért azt hangsúlyozzák, hogy a cukorbetegek gondos kezelése mellett a szélütés egyéb kockázati tényezőire az eddigieknél is nagyobb figyelmet kell fordítani. Az egészség megőrzése érdekében a dohányzás abbahagyása, a súlytöbblet, a magas vérnyomás és az emelkedett koleszterinszint csökkentése ugyancsak lényeges feladat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik