Tudomány

Több autó, több cukorbeteg?

Egy új tanulmány szerint nagyobb a diabétesz kialakulásának kockázata azoknál, akik nagy forgalmú utak mellett élnek.

A Stuttgartban bemutatott kutatás szerint kettes típusú cukorbetegséget okozhatnak olyan környezeti tényezők, mint a légszennyezettség vagy a növényvédő szerek magas koncentrációja – a helyszínválasztás nem volt véletlen, Stuttgart évek óta Németország legnagyobb finompor-terheltségű városa. A német tudósok vizsgálati eredményeit amerikai kutatás is alátámasztotta: több diabétesz megbetegedést regisztráltak olyanoknál, akik főutak mellett élnek.

Egerekkel végzett kísérletek során bebizonyosodott, hogy azoknak az állatoknak, amelyeket hosszú időn keresztül finomporral terheltek, károsodott az energiacseréjük, ez pedig kedvez az inzulinrezisztencia és a kettes típusú diabétesz kialakulásának.

A kutatók nem tagadták, hogy a lakóhely, a forgalom nagysága és a diabétesz közötti összefüggés egyelőre még kezdetleges – a két tényező együttes megfigyelése bár gyakori, az ok-okozati összefüggés még feltárásra vár.

A szakértők szerint elképzelhető, hogy a betegség kialakulásának magas kockázata akkor is fennáll, ha kizárják az olyan tényezőket, mint a túlsúly, a dohányzás, a túl kevés mozgás és az alacsonyabb társadalmi státusz. Ezek a tényezők viszont továbbra is nagyobb szerepet játszanak a betegségekben, mint a környezet szennyezettsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik