Tudomány

Életveszélyes lehet a terhesség alatti dohányzás

Az állapotosan dohányzó kismamák növelik annak a kockázatát, hogy az esetleg koraszülöttként világra jövő gyereküknél súlyos, egyes esetekben halálos bélbetegség alakul ki.

A bél belső falának károsodása, a nekrotizáló enterokolitisz általában a koraszülöttek betegsége, kialakulásának okai kevéssé ismertek.

Kisméretű tanulmányukba az amerikai Louisville-i Egyetem munkatársai hetvenhárom, 2004 és 2009 között intenzív osztályon kezelt koraszülöttet vontak be, akiknél azt vizsgálták, hogy az anya terhesség alatti és a szülést követő életvitele – ideértve a táplálkozást és a dohányzást is -, egészségi állapota milyen kapcsolatban állhatott a náluk kialakult állapottal.

A szerzők emlékeztettek rá, hogy az amerikai koraszülött babák 7-10 százalékánál fejlődik ki a nekrotizáló enterokolitisz, halálukat is sok esetben ez okozza.

Eredményeik azt mutatták, hogy az anyai dohányzás volt az egyetlen olyan tényező, amelyet összefüggésbe lehetett hozni a nekrotizáló enterokolitisz megemelkedett kockázatával. A kutatók elmélete szerint a nikotin káros hatással lehet a méhen belüli környezetre, ami roncsolhatja a gyermek érrendszeri fejlődését, ezzel növelve a bélbetegség kialakulásának kockázatát.

Korábbi tanulmányok szerint a babáknak még a harmadlagos dohányzás is ártalmas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik