Élet-Stílus

Az alkohol és a cigi sem befolyásolja a férfi termékenységét

cigi-sör (cigaretta, sör)
cigi-sör (cigaretta, sör)

A nagyivók és a dohányosok állítólag pont annyi életerős spermát produkálnak, mint egészségesen élő társaik.

A vizsgálatot a brit szakemberek 14 brit termékenységi klinika 2200 férfi páciensével végezték, akiket az életmódjukról kérdeztek. Ezt követően a kapott adatokat összevetették a férfiak mintáiban található életképes spermium számával.

Az életmódbeli tényezők közül néhány igenis befolyásolta a termékenységüket. Azoknak, akiknek volt olyan műtétje, ami a szaporító szervet és a környékét érintették, kétkezi munkások vagy nem boxert hordanak, nagyobb esélyük volt arra, hogy kevesebb legyen az egészséges spermájuk.

A kutatók emellett vizsgálták azt is, hogy az élvezeti cikkeknek – mint a dohány, az alkohol és rekreációs drogok – milyen hatásuk van a spermiumok számára. Mint a vizsgálatokból kiderült, gyakorlatilag semmilyen jelentős, ezért arra buzdítanák az orvosokat, hogy gondolják át, milyen életmódbeli változtatásokat javasolnak a terméketlen férfiaknak. Emellett hozzátették, a kutatási eredmények nem arra ösztönzik a férfiakat, hogy folytassák egészségtelen életmódjukat. Csupán megpróbálják megnyugtatni őket, hogy ne szorongjanak a múlt miatt.

Az amerikaiakat nem győzték meg

Hiába a vizsgálati eredmények, az amerikai kollégák szkeptikusak a brit kutatók eredményeit illetően. Dr. Natan Bar-Chama, aki a Mt. Sinai School of Medicine kórházban urológus professzor és termékenységi specialista úgy véli, ez az elszigetelt és elhamarkodott vizsgálat csak arra jó, hogy félrevezesse azokat, akik gyereket szeretnének.

Emlékeztetett, hogy a marijuanáról például már évekkel korábban bizonyították, hogy gyengíti a spermák minőségét, ahogy tették ezt a krónikus dohányzással, a túl szűk nadrágokkal és a túlsúllyal is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik