Tudomány

Magas vérnyomás: veszélyben a nők

vérnyomás (vérnyomás)
vérnyomás (vérnyomás)

Az elfogadottnál is alacsonyabban kellene tartani a nők vérnyomását - derült ki egy friss kutatásból.

A spanyolországi Vigo Egyetemen magas vérnyomásban szenvedő férfiak és nők egészségének alakulását figyelték mintegy hat éven át. A vizsgálatban csaknem kétezer férfi és ugyanannyi nő vett részt. A megfigyelés évei alatt valamennyi résztvevőnél észlelték az esetleg előforduló szív- és érrendszeri eseményeket, a szívhalált, az infarktust, a szélütést, vagy azt is, ha bármiért kórházi felvételre volt szükség.

Jelenleg az általánosan elfogadott vérnyomás mind a férfiak, mind a nők esetén a 140/90 higanymilliméter, vagyis a felnőttek vérnyomásának első értéke, a szisztolés nyomás – amikor a bal szívkamra belöki a vért a verőerekbe – az 140 hgmm, vagy az alatt legyen, a diasztolés nyomás, a “per” érték – amikor a szív két összehúzódása között vérrel telítődik – kevesebb legyen 90 hgmm-nél.

A spanyol kutatócsoport adatai szerint a férfiaknál az optimális vérnyomás lényegében az eddigi, elfogadott határokon belül, vagyis nappal 135/85 hgmm, éjszaka 120/70 hgmm körül alakult, a nők esetében azonban kevesebbnek bizonyult: nappal 125/80, éjjel 110/65 hgmm.

Az idősebb emberek vérnyomásának ennél magasabb értékekre növekedése a nők szív- és érrendszeri kockázatát jelentősebben fokozta, mint a férfiakét – derül ki a kutatásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik