Tudomány

Gyerekbetegség segíthet legyőzni a rákot

beteg gyerek (beteg gyerek)
beteg gyerek (beteg gyerek)

Az amúgy ártalmatlan, gyerekeknél gyomorbántalmakat és meghűléses tüneteket okozó reovírusok meglepő precizitással ölik a rákos sejteket.

Korábbi egérkísérletek azt mutatták, a vírust az immunrendszer “idejekorán” elpusztítja, ezért képtelen eljutni a vérkeringéssel a daganatig – ez azt jelentené, hogy közvetlenül kellene a tumorba fecskendezni ahhoz, hogy hatását kifejthesse, ami jelentős akadálya lenne a terápia széles körű használatának.

Azonban egy most ismertetett humán tanulmány eredményei szerint a vírus képes elbújni az immunrendszer támadása elől úgy, hogy “ráül” a vérsejtekre.

A Leeds-i Egyetem és a Londoni Egyetem Rákkutató Intézetének kutatói tíz, májáttétes bélrákban szenvedő pácienst vontak be vizsgálataikba, akiknek az ereibe az ütemezett műtét előtti hetekben öt alkalommal, egyszerű injekció formájában fecskendezték be a reovírusokat.

A vírust később kimutatták az eltávolított tumorban, de nem találtak belőlük a májban, ami azt jelenti, hogy szelektíven támadta meg a rákos sejteket. Emellett a vérvizsgálat során a vérsejtek között bukkantak rá, nem pedig a vérplazmában, ami arra utal, hogy “potyautasként” a vérsejteken szállíttatta magát célja felé.

Bár a reovírusok szelektív támadásának pontos mechanizmusával még nincsenek tisztában, a kutatók szerint a vírus “még annál is okosabb”, mint korábban gondolták. Kemoterápiával kombinálva a módszer olyan rákkezelést ígér, amelyben célzottan csak a rákos sejtekhez lenne eljuttatható a sejtméreg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik