Tudomány

Vérteszt menthet női életeket

A mellrák korai stádiumában lévő pácienseknél a jövőbeli kockázatokat, és az ennek megfelelő kezelést segíthet eldönteni.

Amerikai kutatók szerint a vérmintában lévő tumorsejtek megbízhatóan jósolják meg a páciensek túlélési esélyeit, a kockázat korai meghatározása pedig segít a terápiás döntésekben – például abban, hogy a műtét után előnyt jelent-e az adott beteg számára a kemoterápia. “Ha egy vagy több keringő tumorsejt (CTC) jelen volt a vérben, az a korai kiújulást és az alacsonyabb túlélési esélyt jelezte előre” – írták a Texasi Egyetem UD Anderson Rákközpontjának kutatói. Minél több keringő tumorsejtet mutattak ki, annál nagyobb volt a halálozás kockázata.

Tanulmányukhoz a kutatók a központban kezelt 302 páciensnél végezték el a vértesztet 2005 februárja és 2010 decembere között. Minden tesztalany a mellrák korai stádiumában volt, amikor a daganat még nem képezett áttétet, és egyikük sem kapott kemoterápiát. Keringő tumorsejteket a vizsgált csoport negyedénél találtak.

Azok közül, akiknél voltak keringő tumorsejtek, minden hetedik páciens esett vissza a kezelést követően és minden tízedik halt meg a tesztperiódus ideje alatt. Ezzel szemben azoknál, akiknél nem mutatott ki a vérteszt keringő tumorsejteket, a visszaesés aránya csupán 3 százalék, a halálozási arány pedig mindössze 2 százalék volt. A kutatók szerint még rosszabb volt a prognózis azok körében, akiknél több keringő ráksejtet mutatott ki a vérteszt, ezeknek a pácienseknek 31 százaléka esett vissza vagy halt meg.

A CTC vérteszteket jelenleg nem alkalmazzák a rákbetegség prognózisának elemzésére, vagy a kezelési mód meghatározásához, mert a rákos daganatok inkább a nyirokrendszeren keresztül szóródnak szét, semmint a vérárammal. Éppen ezért más szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy újabb és nagyobb klinikai vizsgálatokra van szükség a vérteszt alkalmazhatóságának megállapítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik