Tudomány

Rábólintottak a világ legnagyobb optikai teleszkópjára

Zöld utat kapott az Európai Déli Obszervatórium (ESO) tanácsának németországi ülésén a világ legnagyobb optikai teleszkópja, amelynek építési költségei meghaladják az 1,1 milliárd eurót.

Az E-ELT (Európai Extrém Nagy Teleszkóp/European Extremely Large Telescope) helyszínéül a 3060 méter magas Cerro Amazones hegycsúcs szolgál majd Chilében, az Atacama-sivatagban.


“A világ legnagyobb égre szegezett szeme”

Az óriástávcső tükörátmérője 39 méteres lesz, a tükröt nyolcszáz hatszögletű szegmensből építik meg. Összességében a teleszkóp tizenötször több fényt gyűjt majd, mint bármely jelenlegi földi telepítésű nagy optikai távcső, amelyek tükörátmérője az esetek többségében nem haladja meg a 8-10 métert. Ily módon az E-ELT sokkal távolibb és haloványabb objektumokat lesz képes majd észlelni, mint más teleszkópok.

A teleszkóp éles képalkotási és nagy fénygyűjtő képessége révén a korábbinál sokkal részletesebben figyelhetjük meg a világegyetem izgalmas jelenségeit. Így segítségével folyamatában láthatjuk a bolygóképződést, észlelhetjük, hogy milyen hatást gyakorolnak környezetükre a fekete lyukak, vagy akár a Naprendszer határain túl is felfedezhetünk olyan planétákat, amelyek csillagaik lakható zónájában keringenek” – hangsúlyozta a projektben résztvevő Isobel Hook, az Oxfordi Egyetem csillagásza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik