Tudomány

Tesztoszteronnal fel se tűnik az agresszió

Ughy Márton

2012. 06. 12. 11:00

Holland kutatók szerint a férfi nemi hormon anélkül növeli az embernél az agressziót, hogy azt magában tudatosítaná.

Korábban a témában:

David Terburg, az Utrechti Egyetem kutatója és munkatársai tesztoszteront vagy placebót adtak a vizsgálatba bevont önkénteseknek, majd színesre festett férfi és női arcokat mutattak nekik – az egyes arcokon örömteli, semleges vagy haragos kifejezés volt látható. Amikor az arcok színét megváltoztatták, a kutatók arra kérték az önkénteseket, hogy tekintetüket fordítsák az arccal azonos színű körre.

Kiderült, hogy a tesztoszteront kapott résztvevők jóval lassabban fordították el tekintetüket a haragos arcról, mint a másik kettőről, míg ugyanez nem történt meg azoknál, akiknek placebót adtak be. Beszámolójuk szerint eközben egyik résztvevőben sem tudatosult, hogy milyen arckifejezéseket láttak, ami arra utal, hogy a haragos arc kitüntetett kezelése tudattalanul zajlott le.

Meglepő módon az önkéntesek hangulatváltozásról sem számoltak be a tesztoszteron adagolása után, ami arra utalhat, hogy a tesztoszteron tudattalanul hat, automatikusan és szándék nélkül motiválja a szociális dominanciát az embernél, ahogyan az állatoknál is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(Original Caption) Supporting the U.S. Army northern area command's March of Dimes is Private Nick Clooney, brother of singer Rosemary Clooney. He is a disc jockey for the Armed Forces network "Platter Parade," broadcast yearly in support of the campaign to raise funds for the fight against infantile paralysis.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.