Tudomány
vénusz-nap (ingyenes, vénusz, nap, 2012. június)

Aki lemaradt, kimaradt – átvonult a Vénusz

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 06. 06. 06:56

Nem meglepő módon a Nap túlragyogta az Esthajnalcsillagot - itthon napfelkeltétől bő két órán át lehetett figyelni a jelenséget.

Korábban a témában:

Mi szóltunk előrekétszer is. Aki lehetőség híján maradt le róla, vigasztalódjon a világ különböző pontjain készített felvételekkel – viszont aki egyszerűen nem vette rá magát arra, hogy a hajnali órákban (megfelelő védelemmel) felnézzen a Napra, az vessen magára, ugyanis legközelebb ükunokái láthatnak Vénusz-átvonulást.

Eddig arra koncentráltunk, miként lehet megfigyelni a jelenséget, azonban most, hogy erre egy bő évszázadig nem lesz lehetőség, megemlítenénk még két dolgot, ami érdekes lehet.

Egyrészt a Vénusz-átvonulás tudományos jelentősége. Bár korunk eszközeivel már egészen pontosan tudjuk a bolygónk és központi csillagunk közti távolságot, korunk eszközei nem mindig álltak a csillagászok rendelkezésére. A bolygóátvonulások viszont lehetőséget biztosítottak arra, hogy felmérjék a csillagászati távolságokat – még ha a számítások nem is eredményezték a legpontosabb megoldásokat.

Másrészt az, hogy miért kell 105,5 évet várni a következő Vénusz-átvonulásra, mikor az előző csupán 8 éve történt? Nos, a jelenség 243 éves ciklust követ – 105,5-8-121,5-8 évente ismétlődik. Az valószínűleg közismert, hogy a Föld és a Vénusz nem azonos idő alatt kerülik meg a Napot – előbbinek 365, utóbbinak 225 napra van szüksége. Ez azonban csak a probléma fele, hiszen a Vénusz még így is 584 naponta a Föld és a Nap közé kerül. A két bolygó pályájának síkja azonban 3,4 fokos szöget zár be, éppen ezért a találkozások jelentős részében a Vénusz a Nap „alatt” vagy „felett” vonul át – a szempontunkból ideális találkozás csupán 105,5-8-121,5-8 évente következik be.


Így látta a NASA Napdinamikai Obszervatóriuma.

A jelenség messze nem olyan látványos, mint egy napfogyatkozás, nekünk mégis tetszett annyira, hogy szívesen megvárnánk a következőt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.