Tudomány

Az évszázad utolsó lehetősége

nap-vénusz (nap, vénusz-átvonulás, 2004, budapest, )
nap-vénusz (nap, vénusz-átvonulás, 2004, budapest, )

Szerda hajnalban érdemes lesz a Napba nézni - természetesen megfelelő védelemmel -, mivel a látvány 2117-ig nem ismétlődik meg.

Ahogy arról már korábban írtunk, ebben az évszázadban utoljára június 6-án hajnalban lesz megfigyelhető a Vénusz-átvonulás, vagyis az Esthajnalcsillagként is ismert bolygó néhány órára a Föld és a Nap közé kerül. Amikor itthon felkel a nap, már javában zajlik az esemény, de szerencsére így is marad két óránk a jelenségre.

A planéta távolsága miatt központi csillagunknak csupán ezredrészét takarja el, vagyis meg se közelíti a napfogyatkozás látványosságát. Kihagyni mégsem érdemes, mivel a következőre itthon 2125. december 8-ig kell várni. Ugyan lesz egy korábbi Vénusz-átvonulás 2117 decemberében, Magyarország azonban azt át fogja aludni, ahogy a mostani elejét is.


Közeledik a Vénusz – a NASA június 1-jén készült felvétele.

Az időjárási viszonyok a péntekig tartó hidegfront ellenére az ország nagy részében lehetővé fogják tenni a jelenség megfigyelését – egyedül keleten-északkeleten várható változóan felhős ég. Az élmény teljességéhez még ma érdemes elugrani egy csillagászati szakboltba, hiszen a “megfelelő védelem” kategóriáját sem a napszemüveg, sem a kormozott üveg nem elégíti ki.

Amennyiben mindenképp házi megoldáshoz folyamodnánk, a NASA a 14-es hegesztőszemüveget ajánlja.

Ha valaki nem tudja kivárni a napkeltét, vagy minden igyekezete ellenére nincs lehetősége megnézni a Vénusz-átvonulást, annak ajánljuk figyelmébe a NASA élő közvetítését, illetve ezt az okostelefonokra szánt alkalmazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik