Tudomány

Karnyújtásnyira a Vénusz és a Jupiter

Ughy Márton

2012. 03. 13. 08:00

Míg jelenleg majdnem összeér, éjszakai égboltunk két legfényesebb planétája a hét második felében már távolodni kezd egymástól.

Korábban a témában:

Vénusz és Jupiter 2012márc12én (vénusz, jupiter, együttállás, )
(Fotó: One-Minute Astronomer)

A páros nem sokkal napnyugta után tűnik fel az égbolt nyugati-délnyugati részén, a Vénusz fényessége körülbelül nyolcszor múlja felül a Jupiterét. Noha a valóságban óriási távolság választja el a két bolygót, néhány napon át az égbolton úgy tűnik majd, hogy csupán 3 fok a helyzetük közötti eltérés.

Február végén a Hold is csatlakozott a bolygópároshoz, ez megismétlődik március végén is: 26-án a Vénusz, a Jupiter és a holdsarló a Fiastyúk közelében mutatkoznak egymás társaságában.

Az év legnagyobb érdeklődéssel várt csillagászati eseménye egyébként a Vénusz átvonulása lesz a Nap előtt június elején – a Hold által kiváltott napfogyatkozáshoz hasonló ritka jelenségre legközelebb százöt év múlva, 2117 decemberében, majd ezt követően 2125 decemberében kerül sor.

Hatezer év alatt (Kr.e. 2000-től 4000-ig) 81 átvonulás volt és lesz. Az egyes átvonulások között rendre 8 év, majd 121,5 év, újból 8 év, végül 105,5 év telik el. Ezután a ciklus kezdődik elölről.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Young abused woman defending with pray looking at camera with outstretched arm. Selective focus. Focus on background, on woman face.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.