Belföld

Jégesővel jönnek a zivatarok

Eso(960x640).jpg (eső, győr, )
Eso(960x640).jpg (eső, győr, )

Ugyan a 30 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet, azonban esőre, záporra mindenképpen készülnünk kell.

Hétfőn a Dunántúlon, majd nyugat felől máshol is számítani kell záporra, zivatarra, amelyet néhol felhőszakadás, jégeső kísérhet. A maximum-hőmérséklet északnyugaton 21-24 fok, máshol 26-31 fok között alakul – írja az Időkép.hu.

Péntekig kitart a hidegfront

Kedden eleinte többfelé, majd egyre inkább csak keleten várható eső, zápor, helyenként zivatar. Az északnyugati szél elsősorban a Dunántúlon viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17-22 fok között alakul.

Szerdán több-kevesebb napsütés mindenhol várható, északkeleten elszórtan zápor előfordulhat, a maximum-hőmérséklet 20-25 fok között alakul.

A hét második felében már jelentős melegedés várható, pénteken már a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet.

Riasztás érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki a várható heves zivatarok miatt több megyére hétfőre. Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken a heves zivatarokat erősebb, akár az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladó széllökések kísérhetik. Jégeső is kialakulhat, amelynek során két centiméter átmérőjű jégdarabok is hullhatnak. A Tiszántúl kivételével helyenként felhőszakadás is előfordulhat, rövid idő alatt 25 milliméternél több csapadékkal.

Csongrád és Békés megye kivételével az ország többi megyéjére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik