Tudomány

Rájöttek a mák titkára

Genetikusok fejtették meg, miként állít elő a kerti mák egy olyan vegyületet, ami nemcsak a köhögést csillapítja, hanem elpusztítja a ráksejteket is.

A kerti mák (Papaver somniferum) – amelyből a heroin is kinyerhető – egyúttal fontos forrása olyan, az orvoslásban használt fájdalomcsillapítóknak, mint a morfin és a kodein, valamint a noszkapin, amelyet évtizedek óta köhögéscsillapítóként használnak. A noszkapin azonban hatékony rákellenes szer is, a vérrák terápiájában való felhasználására klinikai tesztek is indultak már.

Brit genetikusok nemrég felfezeték, hogy egy 10 génből álló klaszter felelős a noszkapin szintéziséért a növényben. Ez azt jelenti, hogy a termesztők az új információ ismeretében a mák olyan változatát fejleszthetik ki, amely nagyobb mennyiségben termeli a hatóanyagot, sőt a későbbiekben laboratóriumi körülmények között is előállíthatják a vegyületet. Egészen hasonló dolog történt a marihuánával is.

Érdekesség, hogy a tíz tagból álló, együtt öröklődő génklaszter a legösszetettebb valamennyi, a növényekben eddig fellelt géncsoportosulás közül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik