Tudomány

Feltalálták az unalmas marihuánát

Ughy Márton

2012. 05. 31. 13:00

Sikerült kizárólag orvosi célra használható kannabisz növényt termeszteni, amely a fájdalmat ugyan csillapítja, de nem dobja fel az embert.

Korábban a témában:

A növény ugyanúgy néz ki, mint a régi, olyan az illata és íze is, de nem váltja ki mindazokat az érzéseket, amelyeket általában a marihuána szívásához szokás kötni – ezek ugyanis a THC, a tetrahidrocannabinol nevű vegyület hatásához fűződnek. A növényt kifejlesztő izraeli cég elmondása szerint az első kipróbálók azonnal érezték a különbséget – mivel placebóra gyanakodtak, megpróbálták visszakövetelni a pénzüket.

Míg a THC mennyiségét csökkentették, addig egy másik hatóanyag, a CBD (cannabidiol) szintjét növelték az új növényben. Ez az az anyag, amelyről korábban már kimutatták, hogy enyhíti az előrehaladott cukorbetegek fájdalmait, és többféle pszichiátriai zavar esetében is könnyít az érintettek szenvedésein.

A tesztekben az új növény alkalmazói teljesen józanok maradtak, és nem jelentkezett náluk evési kényszer sem, ami megszokott jelenség a marihuána használóinál.

Izraelben a jogszabályok csak orvosi célra engedélyezik a marihuánát, így ezt az innovációt is csak ilyen céllal tesztelhetik. Az Izraeli Rákszövetség és a Sheba Orvosi Központ adatai szerint közel hatezer, különböző betegségekben szenvedő izraelinek engedélyezték eddig az orvosi marihuána alkalmazását.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.