Tudomány

Csatlakozásra kész az űrsárkány

A sikeres manőverek és a műszerek ellenőrzése után az amerikai űrközpont megállapította, hogy a Dragon magánűrhajó készen áll arra, hogy csatlakozzon a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A kedden fellőtt teherűrhajó alulról 2,5 kilométerre közelítette meg az ISS-t, sikeresen felvette vele a távközlési kapcsolatot. Holly Ridings, a NASA repülési igazgatója szerint minden jól ment, épp úgy, ahogy azt számtalanszor begyakorolták, vagyis nincs akadálya a péntekre tervezett csatlakozásnak.


SpaceX Dragon az ISS alatt

Az űrállomáson dolgozó asztronauták próbát tettek a kapszulával, és megállapították, hogy ők is képesek irányítani a szerkezetet. A Dragon a sikeres megközelítés után újabb, most már távolodó manővert hajtott végre, és az űrállomástól 200 kilométerre “üldöző pályára” állt, amelyen az újabb, fokozatos megközelítés végén, tízméteres távolságból robotkarral befogják.

Erre a tervek szerint pénteken, közép-európai idő szerint délután kettőkor kerül sor. A Dragon a Harmony modulra csatlakozik, a zsilipeket azonban csak szombaton nyitják ki, ezt követi a ki- és berakodás.  Ha minden jól megy, a visszautat május 31-én kezdi meg, és még aznap leereszkedik ejtőernyővel a Csendes-óceán kaliforniai térségében.

Ez az eddigi egyetlen teherűrhajó, amely visszafelé is használható; az eddigiek leszállás közben megsemmisültek a Föld légkörében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik