Tudomány

Megnézték az űrsárkány belsejét

A Nemzetközi Űrállomás legénysége szombat délelőtt megnyitotta a csatlakozott Dragon magánűrhajót, és megkezdte a szállítmány kirakodását.

A SpaceX épp egy hete útjának indított teherűrhajója lehetett az első, magánvállalat által létrehozott jármű, amely csatlakozhatott az ISS-hez. A kapszulát pénteken fogta be az űrállomás 17,7 méter hosszú robotkarja – a sikeres manőver során Don Pettit, a legénység egyik amerikai tagja azzal viccelődött, hogy úgy tűnik, farkánál fogva kapták el a sárkányt.

A sikeres csatlakozás másnapján, magyar idő szerint szombat 11:53-kor nyitották meg a teherjárat ajtaját – természetesen az ilyenkor szokásos védőmaszkban és védőszemüvegben.


Don Pettit, aki szerint a Dragon belseje “új kocsi”-szagú volt. (Forrás: NASA)

Az állomásra érkezett 520 kilogrammnyi rakomány jelentős részét (306 kilogrammot) az űrkutatás legelengedhetetlenebb része, az élelmiszer teszi ki. Persze a házhozszállításnál némileg nehezebb az űrbe szállítani, nem csoda, hogy a csomagolás a szállítmány tömegének bő 11 százaléka (60 kilogramm).

A legénység a kirakodás után a berakodással foglalja el magát, mivel a Dragon – várhatóan május 31-én – 660 kilogrammnyi szállítmánnyal térne vissza a Földre.

A NASA nyilvánosságra hozta a teljes rakományjegyzéket:


Main Spacex Manifest 042012

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik