Tudomány

Izzó tűzgyűrűvé változott a Nap

napfogyatkozás (napfogyatkozás, 2012 május)
napfogyatkozás (napfogyatkozás, 2012 május)

Érdemes megnézni a felvételeket, mivel a látványt viszonylag kevesen élvezhették élőben.

Bár “igazi” napfogyatkozásnak azt szokták tartani, mikor a Hold teljes egészében eltakarja a Napot, szerintünk legalább annyira látványos jelenség, mikor égi kísérőnk ugyan egy vonalba kerül központi csillagunkkal, de látszólagos mérete kisebb, így a teljes sötétség helyett egy izzó tűzgyűrűt hoz létre az égen.

A látványon kívül a jelenség legnagyobb előnye, hogy míg egy teljes napfogyatkozás totalitása átlagosan 7,5 percig tart, addig a tűzgyűrűt akár 12 percig is csodálhatjuk, hiszen a “kisebb” Holdnak több időre van szüksége, hogy elhaladjon a “nagyobb” Nap előtt.

Jelen esetben a több idő sajnos nem számított, hiszen a Kína déli részében kezdődő, az Egyesült Államok nyugati felén végződő égi jelenség legnagyobb része a Csendes-óceán felett volt látható.

Ezt a napfogyatkozást viszonylag kevesen élvezhették.

A következő teljes napfogyatkozás ez év novemberében, míg a következő gyűrűs napfogyatkozás egy év múlva, 2013 májusában várható – mindkét jelenség sajnos nagyrészt ugyancsak a Csendes-óceán felett lesz majd látható. Itthon a következő (teljes) napfogyatkozással 2015 márciusában lehet számolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik