II_Erzsébet (II. Erzsébet)
Tudomány

Nyomozd ki van-e királyi rokonod!

Történelemdetektív-szolgáltatást indított egy brit honlap.

Az Ancestry.co.uk címen található a családfa- és “történelemdetektív”-szolgáltatás, amely az első két hétben ingyenes – ám utána fizetős.

Egy családfa felrajzolása ugyanakkor meglehetősen hosszadalmas nyomozgatást igényel, így aztán két hét alatt kevesen végezhetnek vele, jóllehet a netes segítség nagyban felgyorsíthatja a kutakodást éppen a rengeteg családi szál számítógépes összeszövésével, és azzal, hogy egyre több történelmi dokumentum, forrás kerül fel a világhálóra.

Ahogy valaki halad visszafelé a múltban, úgy terebélyesedik a családfája, úgy kapcsolódik egyre több másikhoz, míg valóságos “családerdő” kezd kirajzolódni. Az egybefonódások révén kapcsolatba lehet kerülni másokkal is, akik hasonlóan kutakodnak famíliájuk gyökerei után és a tudásanyag kicserélésével, megosztásával újabb “rokonrétegek” tárulhatnak fel.

A The Daily Telegraph című brit lap eredményes példaként említi Patrick Batyt, akinek a történelmi festmények világa a szakterülete, és aki szeretett volna leszármazotti tagja lenni a Térdszalagrend Társaságának. Ehhez igazolnia kellett, hogy a rend mostani vagy néhai tagjainak legalább egyikéhez rokoni szálak fűzik. Baty nyomozgatása során kiderítette, hogy nem csupán több őse is tagja volt a rendnek, hanem rokonságban áll egyenesen annak alapítójával, III. Edward királlyal – aki a XIV. században uralkodott Angliában, és aki kirobbantotta a százéves háborút Franciaországgal – rokoni jogalapon. (Anyja, Izabella IV. Fülöp francia király lánya volt.)

A vertikális mellett a felséges családi kapcsolatokat horizontálisan tekintve sokatmondó példa, hogy a XV. században, az úgynevezett rózsák háborújában az egymást – és a főnemességet – csaknem teljesen kiirtó főszereplők egytől egyig III. Edward leszármazottai voltak.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.