Tudomány

Az ókori világ felfedezését segíti a Google

A webes alkalmazása Kr.e. 500 és Kr.u. 500. közötti időszakból származó szövegek földrajzi utalásait helyezi el egy térképen.

A GAP (Google Ancient Places, vagyis Google ókori földrajzi helyek) projekt nemzetközi együttműködésben valósul meg, amelyben egyebek között a Southamptoni Egyetem, az Edinburgh-i Egyetem és a berkeley-i Kaliforniai Egyetem szakemberei vesznek részt.

A program segítségével kideríthető, hogy a szövegen belül milyen gyakran történik említés például valamilyen településről, a GAP bemutatja az utalásokat, sőt a keresett földrajzi helyeket, településeket térképen is elhelyezi, de mindez fordítva is működik, vagyis előkereshetőek azok a szövegek, amelyek az adott korral és földrajzi helyszínekkel foglalkoznak

A keresőprogramban egyelőre csak 27 szöveg szerepel, de néhány hónapon belül számukat több százra akarják növelni. A GAP ezen felül bekapcsolódik egy tágabb, az antik világgal foglalkozó ingyenes adatbázis-hálózatba, a Pelagiosba – ennek révén a felhasználók az ókori szövegeken kívül a régészeti leletekkel kapcsolatos információkhoz és történelmi dokumentumokhoz is hozzáférést nyerhetnek.

Leif Isaksen, a Southamptoni Egyetem elektronikai és számítástechnikai intézetének kutatója azt hangsúlyozta, hogy jelenleg nagyon sok ókori szöveg csak az elit intézetek, egyetemek kutatói számára hozzáférhető, míg a GAP lehetővé teszi egy sokkal szélesebb felhasználói kör számára, hogy megismerje, felfedezze az antik világot.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.