Tudomány

Online kereshetők a II. világháború hősi halottai

A hadisir.hu címen elérhető honlap, amelyen az érdeklődők a második világháborúban elhunyt, de ismeretlen helyen nyugvó rokonaik után kutathatnak.

A csütörtöktől elérhető oldalon csaknem hetvenezer, a keleti hadműveleti színtéren és Magyarország területén elesett katona kartonjai található meg, a személyes és a szolgálati adatokkal; feltüntetik az elhunytak halálának okát, idejét, valamint az eltemetésük helyét és időpontját is.

A honlapon a kartonokon kívül azoknak a gránittábláknak a fotói is megtekinthetők, amelyeket az egykori doni hadműveleti területen létesített rudkinói Második Magyar Központi Katonai Temetőben helyeztek el.

A katonatemetőben 10 év alatt több mint 19 ezer hősi halott kapott új sírhelyet; a kutatások alapján 12 ezer elesett nevét sikerült azonosítani.

A második világháborúban mintegy 10 ezer katonának adományoztak posztumusz kitüntetést, az adatbázisban a kapott érdemrend vagy kitüntetés képe mindegyiküknél megjelenik.

A folyamatosan bővülő oldal tartalmának fejlesztéséért a minisztérium hadisírgondozó osztálya felelős. A Múlt-kor történelmi magazin információi szerint második világháborús hőseink adatai mellé még több veszteségi dokumentum vagy sírhelyfotó feltöltését tervezik.

Emellett – terveik szerint – a rendelkezésre álló levéltári források alapján az első világháborúban elesett katonák adatai is bekerülnek az adatbázisba. A kutatást viszont nehezíti, hogy a Magyarországon is rendelkezésre álló első világháborús veszteségi nyilvántartásokat az 1950-es években megsemmisítették, így azok csak a bécsi Hadilevéltárban érhetőek el.

A weblapon közzétett felhívásban a Honvédelmi Minisztérium munkatársai azok jelentkezését várják, akiknek a hozzátartozója hősi halált halt az első vagy a második világháborúban és rendelkeznek az illetőről fényképpel. A hadisírgondozó osztály tervei szerint a megküldött fotókat a Hősök arcképcsarnoka menüponthoz töltik majd fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik