Tudomány

Kell probiotikum az antibiotikum mellé?

Amerikai kutatók szerint segít megelőzni a hasmenéses panaszokat, ha az ember "jó baktériumokkal" egészíti ki a kúrát.

A mostani metaelemzésben 63 korábbi tanulmány adatait tekintették át, melyek összesen 12 ezer ember bevonásával készültek – a tanulmányokban a leggyakrabban a Lactobacillus nemzetségbe tartozó baktériumtörzseket használták a probiotikumok közül.

Az eredmények szerint 42 százalékkal kisebb valószínűséggel jelentkezett hasmenés a probiotikumot szedő pácienseknél azokhoz képest, akik nem vettek be ilyen szereket antibiotikum-kúrájuk mellett.

ANTI ÉS PRO?

Az antibiotikumok a fertőzést okozó káros baktériumok mellett elpusztítják a “jó” baktériumok egy részét is az emésztőrendszerben, ezért a gyomor- és bélflóra helyreállásáig gyakran fordulnak elő olyan mellékhatások, mint a hasmenés. Bár legtöbbször a hasmenés csak kellemetlen tünet, ám előfordulhat, hogy súlyos egészségügyi következménye lehet, az érintett esetleg kórházi kezelésre szorul.

A probiotikumok ez esetben azért hatásosak, mert az emberi emésztőrendszer számára hasznos baktériumtörzseket tartalmaznak, vagyis segítik az egészséges bélflóra visszaállását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik