Tudomány

Egy 13 éves gyógyította meg a gyógyíthatatlant

Eddig se orvosság, se népi bölcsesség nem volt a roppant kellemetlen singultus, vagyis csuklás ellen.

A rekeszizom önkéntelen összehúzódásának megakadályozására számos praktika létezik – van, aki az ivásra esküszik, mások a lélegzet visszatartására, megint mások egy teáskanálnyi ecetet ajánlanak, míg egyesek szerint cukorkát kell szopogatni, mint ahogy a bedugult füleknél. Két dologban azonban hasonlít az összes módszer: egyrészt a rekeszizom megnyugtatása a cél, másrészt nincs köztük egyetemesen hatásos.

Ezt az áldatlan állapotot unta meg egy 13 éves, Connecticut állambeli lány, aki a csuklás fiziológiájának kétéves vizsgálata után egyesítette az ecetes megoldást a cukorkával, és létrehozta a csuklás elleni ecetes nyalókát.

Amikor a New York Times kérdezte a módszer hatékonyságáról, Mallory Kievman elsősorban az ecetet emelte ki, amely az ember szájában és torkában lévő, a csuklásért felelős idegeket “túlterheli”, ezzel pedig megakadályozza, hogy a csuklást előidéző “parancs” érvényesülni tudjon.

A leányzó jelenleg a Connecticuti Egyetem üzleti szakos hallgatóival azon dolgozik, hogy találmánya már a nyáron piacra kerülhessen. Ti mit használtok a csuklás ellen?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik